اگرچه بچهدار شدن یک نقطه عطف بزرگ در زندگی است، اما آیا بدن شما برای بارداری آماده است؟ برای حفظ سلامت جنین در دوران بارداری باید به چه نکاتی توجه کنید؟ و آیا بعد از زایمان میتوانید خیلی سریع به زندگی عادی بازگردید؟ برای دریافت پاسخ این سوالات و آگاهی از اصول مراقبت بارداری با ما همراه باشید.
پزشکان معتقد هستند که توجه به سلامت جسمی و روحی مادر در دوران بارداری و حتی قبل از آن، تاثیر زیادی در پرورش نسلهای سالم و باهوش دارد. پس از زایمان نیز شیردهی با شیر مادر میتواند کمک زیادی به این مساله کند. در این میان ممکن است مادر با مشکلاتی مانند عوارض بارداری و زایمان مواجه شود که خوشبختانه به کمک روشهای پزشکی قابل کنترل هستند.
با این وجود توصیه میکنیم پیش از هرگونه اقدامی، برای کسب آگاهی بیشتر از نکات مراقبتهای دوران بارداری و حاملگی و برداشتن قدمهای صحیح، راهنمای بارداری زیر را مطالعه کنید.
مراقبتهای قبل بارداری و حاملگی
اگر در حال تلاش برای بچهدار شدن هستید یا به آن فکر میکنید، بهتر است بدانید که توجه به اصول مراقبتهای بهداشتی قبل از بارداری و تغییر سبک زندگی میتواند شانس داشتن یک نوزاد سالم را افزایش دهد.
در برخی از خانمها، آمادهسازی بدن برای بارداری ممکن است چند ماه طول بکشد. بههمیندلیل، علاوهبر مراجعه به پزشک متخصص زنان و زایمان باید کمی صبور هم باشید. در ادامه به نکات لازم در زمینه مراقبتهای قبل بارداری و حاملگی اشاره خواهیم کرد.
به پزشک متخصص مراجعه کنید
لازم است حداقل ۳ تا ۴ ماه قبل از لقاح پزشک شما را معاینه کند و راهنماییهای لازم را ارائه دهد. حتی اگر الان صاحب فرزند دیگری هستید، تجربه و ارزیابی پزشک میتواند مانع از بروز خطرات جدید شود. چراکه بسیاری از جنبههای سلامت شما و همسرتان را در طول مشاوره قبل از حاملگی و مراقبت بارداری بررسی میکند. در ادامه به این شاخصها اشاره خواهیم کرد.
سابقه پزشکی
در صورت ابتلا به هرگونه بیماری بهخصوص بیماریهای مقاربتی و بیماریهای مزمن مانند صرع، دیابت، فشار خون بالا، اختلالات تیروئید، کمخونی یا آلرژی که میتوانند بر مراقبت بارداری شما تأثیر منفی بگذارند، با پزشک خود صحبت کنید. همچنین باید پزشک خود را از داروهای مصرفی، جراحیهای قبلی و وضعیت بارداریهای گذشته خود مطلع کنید، بهویژه اگر تجربه سقط جنین را داشتهاید.
سابقه خانوادگی
اگر کسی در خانواده شما فشار خون بالا، دیابت، نقایص مادرزادی، ناتوانی ذهنی یا سایر مشکلات سلامتی را دارد، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. زیرا نمیتوان اثرگذاری ژنتیک با توجه به تاریخچه پزشکی مادر و پدر را نادیده گرفت.
ژنتیک
چندین اختلال ژنتیکی وجود دارد که ارثی هستند و از والدین به فرزندان منتقل میشوند. به عنوان مثال میتوان به کمخونی سلول داسیشکل، بیماری تایساکس و سیستیک فیبروزیس اشاره کرد. خوشبختانه ژنهایی که باعث بروز برخی از اختلالات ژنتیکی میشوند را میتوان با آزمایش خون قبل از بارداری شناسایی کرد. بههمیندلیل، لازم است قبل از اقدام به حاملگی و در جهت مراقبت بارداری با پزشک خود در مورد غربالگری ژنتیکی صحبت کنید.
تزریق واکسن
تزریق برخی از واکسنها قبل از باردار شدن، در دوران مراقبت بارداری یا بلافاصله پس از زایمان توصیه میشود. معمولا پزشک قبل از بارداری روی تزریق مجدد واکسنهای سرخجه و آبله مرغان تاکید دارد. زیرا ابتلا به این بیمارها در دوران مراقبت بارداری خطرناک است و میتواند باعث سقط جنین یا بروز نقص مادرزادی شود. باید حداقل یک ماه قبل از اقدام به بارداری واکسنها را دریافت کنید. همچنین باید در مورد دریافت واکسن آنفولانزای سالانه خود که تزریق آن در ۹ ماه مراقبت بارداری بیخطر است، با پزشک مشورت کنید.
قرار گرفتن در معرض ویروس
ازآنجاییکه هرگونه تماس احتمالی با ویروسها بهخصوص زیکا یا کووید-۱۹ میتواند در دوران مراقبت بارداری خطرات جدی برای سلامتی مادر و جنین داشته باشد، پزشک قبل از اقدام برای بچهدار شدن این مساله را بررسی میکند.
سبک زندگی و وضعیت روانی
اگر سیگار میکشید، الکل مینوشید یا از مواد مخدر استفاده میکنید با پزشک صحبت کنید. زندگی در یک محیط استرسزا یا آزاردهنده یا حاوی مواد سمی نیز خطرات ویژه خود را دارد. اخیرا مشخص شده است که استرس بیشازحد مادر در دوران مراقبت بارداری خطر بروز اختلالات بیشفعالی و اوتیسم را افزایش میدهد.
وضعیت تغذیه
ازآنجاییکه کمبودهای تغذیهای روی سلامت جنین اثر بدی دارد، لازم است قبل از بارداری علاوهبر بهبود تغذیه، تحت نظر پزشک مصرف یک مولتیویتامین حاوی فولیک اسید و آهن را نیز شروع کنید.
سازمان کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (CDC) توصیه میکند که علاوهبر مصرف مواد غذایی حاوی فولات روزانه ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک نیز دریافت کنید. زیرا این مساله در جلوگیری از بروز برخی نقایص مادرزادی مغز و ستون فقرات نوزاد موثر است.
خوردن یک رژیم غذایی متعادل قبل و در طول مراقبت بارداری نه تنها برای حفظ سلامت کلی شما مفید است، بلکه برای تغذیه جنین نیز ضروری است. مصرف میوه، سبزیجات، غلات کامل، لبنیات کمچرب و پروتئینهای بدون چربی را افزایش دهید و از خوردن غذاهای فرآوریشده و چرب خودداری کنید. مصرف کافئین خود را به بیش از یک تا دو فنجان قهوه در روز محدود کنید.
رنج وزنی
طبق تجربه، مادرانی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بسیاری از شرایط جدی از جمله عوارض دوران بارداری، بیماری قلبی، دیابت نوع ۲ و برخی سرطانها (آندومتر، سینه و روده بزرگ) هستند.
پس سعی کنید با تغذیه سالم و فعالیت بدنی منظم ابتدا به یک شاخص توده بدنی (BMI) معقول برسید و سپس برای حامله شدن و شروع مراقبت بارداری اقدام کنید. اگر دچار کمبود وزن هستید، قبل از بارداری با پزشک خود در مورد راههای رسیدن به وزن سالم و حفظ آن صحبت کنید.
برای انجام آزمایشهای تشخیصی اقدام کنید
احتمالا پزشک آزمایشات زیر را برای بررسی وضعیت سلامت شما تجویز میکند:
- آزمایش خون: برای بررسی گروه خونی و اطمینان از عدم ابتلا به عفونتهای مقاربتی
- معاینه لگن: برای بررسی سلامت اندامهای لگنی مادر (شامل واژن، دهانه رحم، رحم و تخمدان)
- پاپ اسمیر: برای نمونهبرداری از سلولهای دهانه رحم و بررسی احتمال ابتلا به سرطان رحم
- معاینه فیزیکی: برای ارزیابی میزان وزن، فشار خون، تعداد نبض، دمای بدن و تعداد تنفس
نوشیدن الکل، سیگار کشیدن و مصرف برخی مواد مخدر را متوقف کنید
استعمال دخانیات، نوشیدن الکل و استفاده از برخی داروها میتواند مشکلات زیادی را مانند زایمان زودرس، نقص مادرزادی و مرگ نوزاد ایجاد کند. میتوانید در این زمینه از پزشک درخواست کمک کنید.
از مواد سمی و آلایندههای محیطی دوری کنید
از تماس با مواد شیمیایی مضر، آلایندههای محیطی و سایر مواد سمی مانند فلزات، کودها، اسپری حشرات و مدفوع گربه یا جوندگان خودداری کنید. این مواد میتوانند به سیستم تولید مثلی مردان و زنان آسیب بزنند و روند باردار شدن را دشوارتر کنند.
برنامهریزی و اقدام کنید
اگر قبلا از روشهای کنترل بارداری مانند کاندوم استفاده میکردید، الان لازم است که آنها را کنار بگذارید و به کمک راهنمایی پزشک محدوده زمانی تخمکگذاری را محاسبه کنید. چراکه یک تا دو روز قبل و بعد از وقوع آن احتمال باردار شدن چندین برابر میشود. پس از توجه به نکات ذکرشده در بالا، میتوانید در محدوده زمان تخمکگذاری برای نزدیکی و باردار شدن اقدام کنید.
مراقبتهای دوران بارداری و حاملگی
اگر بعد از انجام تست بارداری خانگی یا آزمایش خون بهمنظور بررسی میزان هورمون hCG متوجه شدید که باردار هستید، توصیه میکنیم از همان ابتدا به اصول مراقبت بارداری هفته به هفته توجه کنید. زیرا مراقبتهای دوران بارداری و حاملگی مناسب میتوانند به رشد و تکامل کودک شما کمک کنند و هر دوی شما را سالم نگه دارند.
علاوه بر اینکه همچنان باید به دستورالعملهای ارائهشده در قبل از بارداری پایبند باشید، مراجعه منظم به پزشک متخصص زنان و زایمان طبق برنامه زیر نیز ضروری است:
- قبل از هفته ۱۲ ام بارداری
- هر ۴ هفته در هفته ۱۲ تا ۲۸ ام
- هر ۲ هفته در هفته ۲۸ تا ۳۶ ام
- هر هفته از هفته ۳۶ ام تا لحظه تولد
در این ویزیتها پزشک روند رشد جنین و شدت عوارض بارداری را با معاینه و انجام آزمایشهای زیر دنبال میکند:
- آزمایشات اولتراسوند برای مشاهده چگونگی رشد کودک و کمک به تعیین تاریخ زایمان
- آزمایش گلوکز برای بررسی احتمال بروز دیابت بارداری
- آزمایش خون برای بررسی DNA طبیعی جنین در خون مادر
- اکوکاردیوگرافی جنین برای بررسی وضعیت قلب نوزاد
- آمنیوسنتز برای بررسی نقایص مادرزادی و مشکلات ژنتیکی
- تست شفافیت نوکال (نوعی سونوگرافی واژینال) برای بررسی مشکلات ژنهای نوزاد
- آزمایشهایی برای بررسی احتمال ابتلا به بیماریهای مقاربتی در دوران مراقبت بارداری
- آزمایش تعیین گروه خونی Rh و ABO
- آزمایش خون برای تشخیص کمخونی
- آزمایش خون برای پیگیری هرگونه بیماری مزمنی که قبل از بارداری وجود داشته است
سپس برای ارائه اصول راهنمای بارداری و مراقبتهای دوران بارداری و حاملگی اقدام میکند.
اگر بارداری شما پرخطر باشد، ممکن است نیاز داشته باشید که بیشتر به پزشک مراجعه کنید و آزمایشهای اضافی انجام دهید. معمولا در سه ماهه اول مراقبت بارداری پزشک در مورد شکایات رایج بارداری با شما صحبت خواهد کرد. مواردی چون:
- ویار صبحگاهی
- کمردرد، پادرد و سایر دردها در دوران مراقبت بارداری
- مشکلات خواب
- تغییرات پوست و مو
- خونریزی واژینال در اوایل مراقبت بارداری
بروز این علائم بهدلیل تغییرات هورمونی طبیعی است و بهمرور در ماههای آخر رفع میشوند. برای کاهش شدت ویار میتوانید چای زنجبیل با لیمو را امتحان کنید. یادتان باشد که شما در دوران مراقبت بارداری اجازه مصرف هیچ نوع مسکن یا قرص آرامبخش را ندارید. حتی یک داروی سرماخوردگی ساده ممکن است برای جنین مضر باشد. طبق اصول مراقبتهای دوران بارداری و حاملگی، حتما قبل از مصرف هر دارویی با پزشک مشورت کنید.
بهتر است بدانید که هیچگاه دو بارداری شبیه به هم نیستند. اگرچه بسیاری از زنان در دوران مراقبت بارداری میتوانند به سرکار و مسافرت بروند اما برخی دیگر ممکن است مجبور شوند ساعات کاری خود را کاهش دهند یا کار را متوقف کنند. برخی از زنان برای ادامه و مراقبت بارداری سالم به استراحت در بستر برای چند روز یا احتمالا چند هفته نیاز دارند.
عوارض احتمالی دوران مراقبت بارداری
بارداری یک فرآیند پیچیده است. اصولا داشتن یک عارضه به این معنی نیست که شما فرزند سالمی نخواهید داشت. از عوارض شایع دوران مراقبت بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دیابت بارداری
- فشار خون بالا در دوران مراقبت بارداری (پرهاکلامپسی)
- تغییرات زودرس دهانه رحم
- مشکلات جفت (ممکن است دهانه رحم را بپوشاند، از رحم خارج شود یا آنطور که باید عمل نکند)
- خونریزی واژینال
- زایمان زودرس
- رشد غیرکافی جنین
- بروز ناهنجاریهای مختلف در نوزاد
اگرچه مراجعه منظم به پزشک میتواند به پیشگیری یا کنترل مشکلات مراقبتهای دوران بارداری و حاملگی کمک زیادی کند، اما داشتن یک سبک زندگی سالم شامل موارد زیر نیز مهم است.
۱. غذاهای سالم بخورید
طبق راهنمای بارداری، کودک شما برای رشد سالم و قوی در رحم به مواد مغذی مانند ویتامینها، آهن و کلسیم نیاز دارد. سعی کنید هر روز نیمی از بشقاب خود را با میوه و سبزیجات و نیمی دیگر را با غلات کامل، غذاهای غنی از کلسیم و غذاهای کمچرب پر کنید. در دوران مراقبت بارداری نیازی نیست کالری بیشازحد دریافت کنید.
از نظر پزشکان روزانه دریافت ۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ کالری اضافی بهترتیب برای سه ماه اول، دوم و سوم کافی است. در ۹ ماه مراقبت بارداری همچنان مصرف مولتیویتامین حاوی اسید فولیک، آهن و کلسیم لازم است.
۲. هیدراته بمانید
از نظر اصول راهنمای بارداری، بدن زن باردار نسبت به قبل از بارداری به آب بیشتری نیاز دارد. پس در دوران مراقبت بارداری هر روز هشت لیوان یا بیشتر آب و مایعات مصرف کنید.
۳. از خوردن غذاهای خاص خودداری کنید
طبق نکات مراقبتهای دوران بارداری و حاملگی، برخی از مواد غذایی وجود دارند که زنان در دوران مراقبت بارداری باید از خوردن آنها اجتناب کنند. مواردی چون:
- گوشت، جگر، سوشی، تخم مرغ خام
- پنیرهای فرآوریشده
- شیر غیرپاستوریزه
- موجودات دریایی حاوی جیوه
۴. الکل ننوشید
نوشیدن الکل براساس اصول راهنمای بارداری خطر تولد نوزادان مبتلا به سندرم جنین الکلی را افزایش میدهد. این سندرم میتواند باعث ایجاد ویژگیهای غیرطبیعی در صورت، ناتوانیهای ذهنی شدید و مشکلات رفتاری شود.
۵. سیگار نکشید
از نظر متخصصان مراقبتهای دوران بارداری و حاملگی، سیگار کشیدن برای شما و فرزند داخل رحمتان مضر است. زیرا خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، زایمان زودرس و سقط جنین را افزایش میدهد.
۶. فعال باشید و ورزش کنید
ورزش روزانه یا فعال ماندن به روشهای دیگر میتواند به شما در پیشگیری از اضافه وزن و حفظ سلامتی در دوران مراقبت بارداری کمک کند. با پزشک خود مشورت کنید تا متوجه شوید که طبق اصول مراقبتهای دوران بارداری و حاملگی چقدر فعالیت بدنی برای شما مناسب است.
۷. به اندازه کافی بخوابید
خواب کافی (۷ تا ۹ ساعت) برای شما و کودکتان مهم است. سعی کنید برای بهبود جریان خون بیشتر به پهلوی چپ بخوابید.
۸. استرس را کاهش دهید
براساس اصول راهنمای بارداری کاهش استرس برای بهبود نتایج زایمان بسیار مهم است. زنان باردار باید تا جایی که میتوانند از موقعیتهای استرسزا دوری کنند (بهخصوص در سه ماهه اول دوره مراقبت بارداری).
۹. در مورد زمان و نوع زایمان با پزشک صحبت کنید
این حق شما است که در ماههای آخر دوران مراقبت بارداری از بهترین روش زایمان برای خود آگاه شوید. برخی از خانمها بهدلیل کمتحرکی جنین توانایی زایمان طبیعی را ندارند و مجبور هستند سزارین کنند. پس با پزشک در مورد نوع زایمان و تاریخ آن صحبت کنید. بسته به سن و عوامل خطر، پزشک ممکن است به زایمان سریعتر در هفته ۳۹ ام یا دیرتر در هفته ۴۲ ام اعتقاد داشته باشد.
درصورتیکه تشخیص پزشک زایمان سزارین باشد، حتما از قبل در مورد بیهوشی نخاعی یا بیهوشی عمومی تصمیمگیری کنید.
مراقبتهای بعد از زایمان
معمولا با نزدیک شدن به موعد مقرر، متوجه تغییرات خاصی خواهید شد. با توجه به این علائم پزشک یا ماما میتواند به شما بگوید چه زمانی برای وضع حمل به بیمارستان مراجعه کنید.
چه زایمان طبیعی داشته باشید و چه سزارین، باید در چند هفته اول از خود مراقبت کنید تا بتوانید بهدرستی بهبود پیدا کنید. تغذیه مناسب، اجتناب از الکل و کافئین، استراحت زیاد، محدود کردن بازدیدکنندگان و ایجاد یک برنامه روتین با نوزاد تازه متولدشده، مهمترین مسائلی هستند که باید بعد از زایمان به آنها توجه کنید. از دیگر نکات قابل توجه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در دوران نقاهت باید از بلند کردن هر چیزی که سنگینتر از جنین است خودداری کنید (بهخصوص اگر زایمان سزارین کردهاید).
- بهداشت را رعایت کنید و حتما بعد از تعویض پوشک و قبل از شیر دادن به نوزاد دستهای خود را بشویید.
- در هفته اول سعی کنید کمتر از پلهها بالا و پایین بروید.
- در چهار تا شش هفته اول پس از زایمان نباید از تامپون استفاده کنید و سعی کنید خونریزی واژینال را با پد کنترل کنید. خونریزی بعد از زایمان طبیعی است و گاهی تا ۴۰ روز ادامه مییابد.
- مصرف ویتامینهای دوران مراقبت بارداری خود را هر روز ادامه دهید.
- هر روز هشت لیوان بزرگ مایعات بنوشید.
- پیادهروی روشی ملایم برای شروع مجدد ورزش پس از زایمان است.
- بهتر است در ماه اول روند نگهداری از نوزاد را تسهیل کنید. به عنوان مثال، کودک شما هر روز نیازی به حمام کردن ندارد.
- از درخواست کمک نترسید و اگر لازم است یک پرستار کودک استخدام کنید.
اگر امکان شیردهی با شیر مادر را به نوزاد دارید، حتما این کار را انجام دهید. زیرا شیر مادر حاوی آنتیبادیهای لازم برای تقویت سیستم ایمنی بدن نوزاد است.
عوارض جسمی بعد از زایمان
اغلب مادران بهدلیل تغییرات هورمونی و فشار ناشی از وضع حمل، بعد از زایمان با عوارضی مانند موارد زیر مواجه میشوند.
درد و سوزش واژن
پارگی واژن بعد از زایمان طبیعی امر غیرعادی نیست. علاوه بر این، بهدلیل افت ناگهانی هورمونهای استروژن و پروژسترون ممکن است با خشکی واژن و سوزش یا خارش ناشی از آن مواجه شوید. در این شرایط، میتوانید از ژل روانکننده برای تسکین استفاده کنید.
ترشحات واژن
پس از زایمان، رحم شروع به تخریب و ریزش غشای مخاطی خود میکند تا مانع از افزایش ضخامت دیواره شود. بههمیندلیل، تا هفتهها با خروج ترشحات و خون از واژن مواجه هستید (دقیقا مشابه پریودی). ترشحات در روزهای اول قرمز و غلیظ خواهد بود. سپس آبکی شده و رنگ آن مایل به صورتی و در نهایت زرد میشود. اگر خونریزی شدید واژن با درد لگن، تب یا حساسیت همراه شد، با پزشک خود تماس بگیرید.
انقباضات عضلات شکم و کمر
ممکن است در چند روز اول پس از زایمان احساس انقباضات گاهبهگاه داشته باشید. چیزی شبیه دردهای قاعدگی که با خوردن مسکن رفع میشود. البته دردهای بعد از شیردهی بهدلیل ترشح هورمون اکسیتوسین نیز شایع است.
بیاختیاری ادرار
بارداری و زایمان طبیعی میتوانند عضلات کف لگن را که از رحم، مثانه و راست روده حمایت میکنند، تحت تاثیر قرار دهند. در نتیجه ممکن است با یک فشار کوچک احساس کنید که چند قطره ادرار بیاختیار نشت میکند. این مشکل معمولا در عرض چند هفته بهبود مییابد. با این وجود، انجام تمرینات کف لگن یا تمرینات گکل (Kegel) توصیه میشود.
بواسیر یا هموروئید
اغلب در اثر فشار ناشی از زایمان طبیعی یا یبوست بارداری، سیاهرگهای مقعد یا پایین رکتوم متورم شده و عارضه بواسیر یا هموروئید بروز میکند. پیشنهاد میکنیم برای تسکین، ناحیه مقعد خود را دو تا سه بار در روز به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آب گرم خیس کنید. سپس از یک کرم یا شیاف ضدهموروئید حاوی هیدروکورتیزون استفاده کنید. علاوه بر این، با مصرف میوه، سبزیجات و غلات زیاد و آب فراوان کمک کنید تا مدفوع حالت اسفنجی پیدا کند.
ریزش مو و تغییرات پوستی
اغلب مادران بهدلیل تغییرات هورمونی با این عوارض مواجه میشوند. اما جای نگرانی نیست، زیرا طی چند ماه بهصورت خودبهخود برطرف میشوند.
زمان مراجعه به پزشک بعد از زایمان
اصولا مراقبتهای پزشکی شما با تولد نوزاد متوقف نمیشوند و لازم است یک تا سه هفته بعد از زایمان برای اطمینان از وضعیت سلامتی خود و نوزاد به پزشک متخصص زنان و زایمان خود مراجعه کنید. اگر در حین زایمان طبیعی اپیزیوتومی (برش ناحیه پرینه) انجام شده باشد، پزشک در این جلسه میزان بهبودی پرینه (ناحیه بین واژن و مقعد) را بررسی میکند.
در مرحله بعد لازم است ۱۲ هفته پس از زایمان، برای ارزیابی جامع دوباره به پزشک مراجعه کنید. در طول این قرار ملاقات، معمولا پزشک وضعیت خلقوخو و سلامت عاطفی شما را بررسی میکند، در مورد روشهای پیشگیری از بارداری و رعایت فاصله حداقل ۱۸ ماه تا بارداری بعدی صحبت میکند و وضعیت مربوط به مراقبت و تغذیه نوزاد را ارزیابی میکند.
همچنین یک معاینه فیزیکی انجام میدهد که ممکن است شامل بررسی شکم، واژن، دهانه رحم و رحم باشد تا مطمئن شود که در حال بهبودی هستید. بهتر است در این زمان در مورد نگرانیهای خود از جمله زمان از سرگیری فعالیت جنسی صحبت کنید.
معمولا پزشک به شما میگوید که وقتی ناحیه پرینه خوب شد (یا اسکار شکمی حاصل از سزارین بهبود یافت) و خونریزی و ترشحات پس از زایمان به حداقل رسید، مشکلی ندارد که دوباره رابطه جنسی داشته باشید.
با توجه به اینکه مدت طولانی است نزدیکی نداشتهاید، پیشنهاد میکنیم در اولین رابطه بعد از زایمان از ژل روانکننده استفاده کنید. خوشبختانه علاوهبر ژل، سایر انواع محصولات زناشویی مانند کاندوم، ژل حجمدهنده، ژل تاخیری و غیره نیز در وبسایت آقا خسرو موجود هستند. میتوانید با اطمینان از کیفیت بالای آنها برای خرید اقدام کنید. در عین حال، امیدواریم مطالعه این راهنمای بارداری برای شما مفید واقع شده باشد!
منابع:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/planning-a-pregnancy
https://www.cdc.gov/preconception/planning.html
https://www.healthline.com/health/pregnancy/how-to-prepare-your-body
https://www.nhs.uk/pregnancy/trying-for-a-baby/planning-your-pregnancy/
https://medlineplus.gov/ency/article/007214.htm
https://www.nhs.uk/pregnancy/finding-out/health-things-you-should-know-in-pregnancy/
https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/normal-pregnancy/self-care-during-pregnancy
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9679-postpartum-care
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/postpartum-care/art-20047233
https://www.healthline.com/health/postpartum-care#baby-blues
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=the-new-mother-taking-care-of-yourself-after-birth-90-P02693