شیراز از آن دست شهرهایی است که دیدنش برای هر کس میتواند یک خاطره کاملاً منحصر به فرد را ثبت کند، جاهای دیدنی شیراز به قدری متنوع است که هر سلیقهای را دربربگیرد، هرچند اگر علاقه به شعر و ادبیات فارسی داشته باشید، این شهر برای شما جای دیگری است! مقصدی که احتمالاً همیشه دوست داشتید ببینید یا حداقل برای یک بار، در حافظیه تفألی به حافظ بزنید! اما تصور نکنید که با رفتن به شیراز قرار است تنها از مقبره این شاعران پر آوازه دیدن کنید.
این شهر به واسطه اهمیتی که در طول تاریخ داشته است، مکانهای دیدنی بسیاری را در خود جای داده، از مساجد و بناها گرفته تا زیباترین باغهای ایرانی. ما در این مطلب از مجله لستسکند تلاش کردیم تا لیست پر و پیمانی از جاهای گردشگری شیراز را برای شما آماده کنیم. لیستی از مهمترین جاذبههایی که بدون دیدن آنها نباید شیراز را ترک کنید تا جاهایی که شاید کمتر نامش به گوش شما خورده باشد. پس اگر میخواهید برای سفر به شیراز برنامه بریزید و هر روزتان در این شهر را با دیدن اماکن دیدنی شیراز بگذرانید، این مطلب را از دست ندهید.
باغ های دیدنی شیراز
مگر میشود به شیراز رفت و در باغهایش قدم نزد؟ باغها، از اصلیترین جاهای دیدنی شیراز هستند. باغهایی که هرکدام گوشهای از تاریخ را به دوش میکشند و تنها خدا میداند که چه کسانی در این باغها قدم زدهاند یا اینکه چه تصمیمات مهمی در طول تاریخ در این مکانها گرفته شده است. در این قسمت به سراغ باغهای شیراز میرویم و از تاریخچه و آنچه که در آنجا انتظار شما را میکشد، میگوییم.
باغ ارم شیراز
باغ ارم شیراز اولین باغی است که پس از رسیدن به این شهر، بیشتر شیرازیها دیدنش را به شما پیشنهاد میکنند. شاید حتی بتوان گفت که این باغ، بزرگترین باغ شیراز است. البته این روزها باغ ارم کاربر دیگری هم دارد و حالا به عنوان باغ گیاهشناسی شهر شناخته میشود. باغی بزرگ با عمارتی دیدنی در میانش که به سبک باغهای ایرانی ساخته شده است.
توصیف باغ ارم از دو سده پیش آمده است و به نظر میرسد که این باغ و چند باغ مشهور دیگر در همین حوالی، قدمتی حتی بیشتر از ارم داشته باشند. اما در هرحال ماجرای باغ ارم از این قرار بوده که در دوران ناصری، حسنعلی نصیرالملک باغ را خرید و عمارت زیبایش را در آن ساخت، عمارتی سهطبقه با کاشیکاریها و حوض و داستانهایی از ادبیات ایران و قرآن. این عمارت امروز یک موزه زیبا را هم در خود جای داده است، موزه سنگ و گوهر دریای نور.
اما از فضای اصلی باغ نباید غافل شد. شاید در بدو ورود حوض بزرگ و عمارت نظر شما را جلب کند؛ اما تنوع و قدمت درختان انکار نشدنی است، از طرف دیگر، وسعت این باغ بهاندازهای است که حتی در زمانهای شلوغی، مثلاً در اردیبهشتماه هم میتوانید گوشهای خلوت در آن پیدا کنید و این از مزیتهای مهم باغ ارم است.
- آدرس باغ ارم: میدان ارم، بلوار ارم، خیابان ارم
- ساعت بازدید باغ ارم : 8 صبح تا 8:30 شب
- قیمت بلیط باغ ارم: 5 هزارتومان
موقعیت دقیق باغ ارم


باغ جهاننما شیراز
اگر میخواهید در یک روز، فقط باغها را به عنوان مراکز دیدنی شیراز ببینید، میتوانید بعد از ارم به جهان نما بروید و مسیر نسبتاً سرراستی طی کنید. این باغ هم از باغهای بسیار قدیمی شیراز است که در فاصله خیلی کمی از حافظیه قرار گرفته و بسیاری از افراد در یک زمان از هر دو جای دیدنی شیراز بازدید میکنند.
تاریخچه باغ جهاننمای شیراز به قرن هشتم بازمیگردد. در آن زمان این باغ به قدری زیبا و دیدنی بود که در برخی کتابها با نام زینت الدنیا از آن نام بردهاند؛ اما در زمان کریمخان در این باغ عمارتی کلاه فرنگی با ۸ ضلع ساخته شد. اهمیت این عمارت و باغ در دوران قاجار تا اندازهای بود که در آن از دیپلماتها و سفیران دیگر کشورها پذیرایی میشده است.
وسعت این جای دیدنی شیراز به نزدیک 3 هکتار میرسد، مانند اکثر باغهای شیراز از معماری سبک باغ ایرانی تبعیت میکند و قرینگی عناصر باغ حس آرامش خاصی به آن داده است. پیشنهاد ما به شما این است که حتی اگر قصد بازدید از باغ جهان نما به صورت اختصاصی را ندارد، حتماً در زمان بازدید از حافظیه سری به جهان نما بزنید.
- آدرس باغ جهان نما: ضلع شرقی خیابان، حافظ (دروازه قرآن)، بالاتر از میدان حافظیه، باغ جهان نما
- ساعت بازدید از باغ جهان نما: :8:30 صبح تا 8:30 شب
- قیمت بلیط باغ جهان نما : 3هزار تومان برای گردشگران داخلی و 15 هزار تومان برای گردشگران خارجی
موقعیت دقیق باغ جهان نما

باغ دلگشا شیراز
بیاید مسیرمان از سمت باغ جهان نما ادامه دهیم و به سراغ دیگر جاهای دیدنی شیراز برویم. در ادامه این راه، به باغ دلگشا میرسیم. باغی مربوط به دوران ساسانی با درختان نارنج که شهر را در بهار پر از بوی نارنج میکند. بد نیست بدانید عمارتی که در باغ دلگشا وجود دارد، به دوران زندیه میرسد، عمارت کلاه فرنگی در اصل کلکسیونی قابل بازدید از اشیای قدیمی مانند رادیو، دوچرخه و حتی کبریت است!
اگر دوست دارید برنامهای برای دیدن این باغ جذاب داشته باشید، بهتر است همزمان با دیدن این باغ، بازدید از آرامگاه سعدی هم برنامه ریزی کنید، چرا که این دو در فاصله بسیار کمی از هم قرار دارند و شما میتوانید این دو جای دیدنی شیراز را در یک زمان ببینید.
- آدرس باغ دلگشا: دامنه کوه فهندژ ، شمال شرق شیراز، انتهای خیابان بوستان، جنب آرامگاه سعدی
- ساعت بازدید باغ دلگشا: 8 صبح تا 11 شب
- قیمت بلیط باغ دلگشا: 2هزار تومان برای گردشگران ایرانی و 15 هزار تومان برای گردشگران خارجی
موقعیت دقیق باغ دلگشا

باغ عفیف آباد شیراز
از بین جاهای گردشگری شیراز، ندیدن باغ عفیف آباد کم لطفی بزرگی محسوب میشود. عفیف آباد از آن دست جاهای دیدنی شیراز است که برای فرار از شلوغی دیگر اماکن میتوان به آن پناه برد. مانند بقیه باغهای شیراز، عفیف آباد عمارت زیبایی را در خود جای داده است و درست مقابل آن یک زمین بزرگ وجود دارد که گویا قبلا زمین چوگان بوده است. به غیر از قدم زدن در باغ و لذت بردن از درختان پر سن و سالش، بد نیست بدانید که این باغ، امروز موزه نظامی هم هست و میتوانید در بخشی از آن ادوات نظامی که در دوران قدیم در ایران استفاده شده است را ببینید.
ساخت باغ عفیف آباد به دوران صفویه باز میگردد و وسعتی حدود 127 هزار متر دارد. در جایی که امروز عمارت زیبای آن قرار گرفته، یک قلعه سنگی به نام قلعه گلشن وجود داشت. این قلعه تا دوران قاجار تقریباً از بین رفته بود؛ اما در زمان قاجار یکی از خاندانهای بزرگ شیراز باغ را خریداری کرد و عمارت کنونی را در آن ساخت. در زمان پهلوی، وارثان قوام الملک آن را به فرح پهلوی هدیه کردند؛ اما در نهایت باغ به ارتش پهلوی رسید و پس از مرمت هم همچنان در اختیار ارتش باقی ماند به همین دلیل هم امروز موزه ادوات نظامی در آن برپاست.
- آدرس باغ عفیف آباد: انتهای خیابان عفیف آباد، نزدیک به خیابان ستارخان
- ساعت بازدید باغ عفیف آباد: 8 صیح تا 11 شب
- قیمت بلیط باغ عفیف آباد: 5 هزارتومان
موقعیت دقیق باغ عفیف آباد


نارنجستان قوام
یکی از بهترین جاهای دیدنی شیراز، باغ نارنجستان قوام است. البته شاید لفظ باغ خیلی برای این مراکز دیدنی شیراز درست نباشد، چرا که به نسبت دیگر باغهای شهر وسعت کمتری دارد. اما معماری باغ و عمارت آن را به یکی از منحصربهفردترین جاهای دیدنی شیراز بدل کرده است.
این مکان در زمان حکومت قاجار محل زندگی حاکم شیراز بوده است و همانطور که از نامش پیداست به وسیله خاندان قوام ساخته شده است. در این باغ تعداد زیاد درختان نارنج باعث شده تا مردم آن را نه فقط یک باغ، بلکه به عنوان نارنجستان بشناسند. شما باید بدانید که به محض ورود به نارنجستان قوام طراوت درختان و زیبایی آب نماهایی که در کل باغ جریان دارد، شگفتزده میشوید.
- آدرس نارنجستان قوام: خیابان لطفعلیخان زند، نرسیده به خیابان زینبیه
- ساعت کار نارنجستان قوام: 8 صبح تا 9 شب
- قیمت بلیط نارنجستان قوام: 10 هزار تومان
موقعیت دقیق نارنجستان قوام

باغ ایلخانی شیراز
باغ ایلخانی یکی از دیدنی های شیراز است که ارتباطی به دوره ایلخانی ندارد؛ بلکه از یادگاران دوران حکومت قاجار است و تنها دلیل این نامگذاری آن است که صاحب آن، ایلخان قشقایی محمد قلیخان بوده است. این باغ در منطقه بافت سنتی شیراز (سنگ سیاه) قرار گرفته است. از طرف دیگر، اگر به معماری آن دوره علاقه دارید، باید بدانید که عمارتی زیبا نیز در میان این باغ وجود دارد که دیدنش خالی از لطف نیست.
وسعت باغ ایلخانی به 3500 متر میرسد و درختان کهنسال و تنومند آن یکی از دیدنی ترین مکان های دیدنی شیراز را ساختهاند. بنابراین پیشنهاد ما به شما این است که برای گردش در شیراز، زمان کافی فراهم کنید تا اگر قرار است در سفر شما به این سوال که جاهای دیدنی شیراز کجاست، پاسخ داده شود و تنها به چند جاذبه کلی اشاره نکنید.
- آدرس باغ ایلخانی: خیابان لطفعلی خان زند، بلوار دستغیب، کوچه سنگ سیاه، نزدیک بقعه بی بی دختران
- ساعت کار باغ ایلخانی: 9 صبح تا 5 بعدازظهر
- قیمت بلیت باغ ایلخانی: 3 هزار تومان
موقعیت دقیق باغ ایلخانی

مساجد دیدنی شیراز
اگر به لیست جاهای دیدنی شهر شیراز نگاهی بیندازید، متوجه میشوید که درست مانند دیگر شهرهای ایران، بخش مهمی از دیدنی های شیراز را اماکن مذهبی تشکیل دادهاند. در شهر شیراز مساجدی با شهرت جهانی وجود دارد که هر سال گردشگران بسیاری را به این شهر میکشاند. مساجدی که هر کدام میتواند یک شاهکار معماری ایرانی باشد. در این قسمت، تعدادی از مهمترین و مشهورترین مساجد شیراز را معرفی میکنیم.
مسجد وکیل
مسجد وکیل شیراز در بین مساجد این شهر شاید از مهمترین اماکن دیدنی شیراز باشد. این مسجد بخشی از مجموعه وکیل است. قدمتش به دوره زندیه بازمیگردد و به نظر میرسد که کریمخانزند در دوران حکومت خود، بناهای ارزشمندی را در شهر شیراز ساخته باشد که یکی از آنها مسجد وکیل است، مسجدی که مساحتش به 11 هزار متر میرسد.
باید گفت که کافی است کمی اهل لذت بردن از معماری ایرانی باشید تا با دیدن این مسجد بتوانید چند ساعتی را در آن قدم بزنید و لذت ببرید؛ اما چند نکته کاربردی برای دیدن این مسجد که نباید فراموش کنید این است که نیازی نیست در زمان بازدید از باغها و عمارتها به سراغ آن بروید، بهتر است دیدن کل مجموعه وکیل را در یک زمان قرار دهید تا در زمان صرفهجویی بیشتر کنید. نکته دیگری که نباید درخصوص این مسجد فراموش کرد، این است که بخش مهمی از مسجد وکیل همچنان کاربری یک مسجد را دارد و بهتر است در زمان بازدید مراقب برهم خوردن آرامش نمازگزاران هم باشید.
- آدرس مسجد وکیل: خیابان زند، خیابان پبروزی، خیابان فرهنگ، خیابان طالقانی، بازار وکیل، انتهای راسته شمشیرگرها
- ساعت بازدید مسجد وکیل: 8 صیح تا 6 بعدازظهر
- قیمت بلیت مسجد وکیل : 5 هزارتومان
موقعیت دقیق مسجد وکیل

مسجد نصیر الملک
دومین مسجدی که در شیراز شهرت جهانی دارد، مسجد نصیرالملک است. این مسجد را در جهان بیشتر به نام مسجد صورتی میشناسند و عمده شهرت این جای دیدنی شهر شیراز به دلیل بازتاب نوری است که از شیشههای رنگی مسجد میتابد و میتواند نظر هر بینندهای را جلب کند. این مسجد در سال 1255 هجری شمسی ساخته شده است و استفاده از رنگهای متفاوت در کاشیکاریهایش بنای این مسجد را منحصربه فرد کرده است.
مسجد نصیرالملک برای علاقمندان به عکاسی، ارزش خاصی دارد و فرصت خوبی برای ثبت یک قاب ویژه است. پیشنهاد ما به شما این است که برای دیدن بهترین حالت از بازتاب نور کمی پیش از ظهر به مسجد بروید و از نمای زیبای شبستان این مسجد استفاده کنید. مسئله دیگری که حتماً در زمان بازدید باید در نظر بگیرید، اجبار استفاده از چادر هنگام بازدید از مسجد است. در این مسجد برخلاف بسیاری از مساجد تاریخی دیگر، در زمان بازدید شما باید پوشش چادر را راعایت کنید که در همانجا در اختیار شما قرار میگیرد.
- آدرس مسجد نصیرالملک : محله گودعربان، خیابان لطفعلی خان زند، کوچهٔ نصیرالملک
- ساعت بازدید مسجد نصیرالملک: 8 صبح تا 7بعدازظهر در نیمه اول سال و 8 صبح تا 5 بعدازظهر در نیمه دوم سال
- قیمت بلیت مسجد نصیرالملک: 5 هزارتومان
موقعیت دقیق مسجد نصیرالملک


حرم شاهچراغ
شاهچراغ نامی است که بر آرامگاه احمد بن موسی کاظم (ع) برادر امام موسی کاظم (ع) گذاشتهاند. این مقبره در دوران اتابکان فارس یعنی قرن ششم هجری ساخته شده است؛ اما با گذشت زمان و به تدریج این حرم توسعه پیدا کرد و مدرسه، محل استراحت و گنبدی بزرگ به آن اضافه شد. این آرامگاه به دلیل اهمیتی که دارد یک از قطبهای گردشگری مذهبی و از جاهای دیدنی مهم شیراز حساب میآید.
در این حرم به غیر بخش ضریح و محل دفن امامزاده بخشهای دیگری مانند کتابخانه و موزه هم وجود دارد. البته باید گفت که حرم به تنهایی و بدون درنظرگرفتن ارزش معنوی، از نظر معماری هم ارزشمند است؛ کاشیکاریها، خطاطیهایی که در گوشهگوشه آن دیده میشود، میتواند برای هر بازدیدکنندهای جذاب باشد.
اگر سری به حرم شاهچراغ و مکان های گردشگری شیراز در اطراف آن سری زدید، فراموش نکنید که اطراف این بقعه پر از جاهای دیدنی شیراز است که برخی از آنها تم مذهبی دارد و برخی دیگر خانه و عمارتهای تاریخی هستند. یکی از این جاهای دیدنی که در حاشیه حرم شاهچراغ قرار گرفته، مسجد جامع عتیق است. این مسجد که ضلع غربیاش به آستان شاهچراغ متصل شده، کهنترین مسجد شیراز محسوب میشود و در زمان صفاریان ساخته شده است.
- آدرس حرم شاهچراغ: خیابان لطفعلی خان زند، خیابان احمدی
- ساعت کار حرم شاهچراغ: 24 ساعته
- قیمت بلیت حرم شاهچراغ: رایگان
موقعیت دقیق حرم شاهچراغ


مسجد مشیرالملک
مناطق دیدنی شیراز در بافت تاریخی شهر به جز بناهای مربوط به دوران زندیه، در بسیاری از موارد مربوط به دوره قاجار میشود. یکی از این جاهای دیدنی شیراز مسجد مشیرالمک است. مسجد مشیرالملک مانند بسیاری از مسجدهای تاریخی ایران با کاشیکاریهای خاص و شبستانهای زیبا، محل خوبی برای آرامش گرفتن است. این مسجد یک ساعتِ جذاب هم دارد که پیشتر صدای زنگ آن را میشد در اکثر نقاط شهر شنید؛ اما حالا با این شلوغی و وسعت شهر، شنیدن صدای زنگ یک ساعت حدوداً ۲۰۰ساله، کار سادهای نیست!
- آدرس مسجد مشیر: محلۀ سنگ سیاه، خیابان قاآنی، کوی دربند مشیر و کنار بازارچه ارمنیها
- ساعت کار مسجد مشیر: 9 صبح تا 5 بعدازظهر
- قیمت بلیت مسجد مشیر: 3 هزار تومان
موقعیت دقیق مسجد مشیرالملک

مدرسه خان
مدرسه خان از آن اماکن دیدنی شیراز است که شاید مسجد نباشد؛ اما بیشتر به عنوان یک مکان معنوی با زمینه مذهبی، این مدرسه در دوران صفوی ساخته شد و یکی از دلایلی که اهمیت آن را بالاتر میبرد، وجود اساتید بزرگی مانند ملاصدرا در آن است. در گذشته، این مدرسه صد حجره داشته، هر چند که امروز تعداد زیادی از آنها باقی نمانده است. نکته حائز اهمیت دیگری که درباره مدرسه خان باید به آن توجه کرد، شکل معماری و استفاده از خطاطی در سراسر بناست که آن را بسیار پر اهمیت کرده است.
- آدرس مسجد خان: محله اسحاق بیگ، خیابان لطفعلی خان، سهراه احمدی
- ساعت کار مسجد خان: 7 صبح تا 1 بعدازظهر و 2:30 بعدازظهر تا 6 بعدازظهر
- قیمت بلیط مدرسه خان: 3 هزار تومان
موقعیت دقیق مدرسه خان

مقبرهها و عمارتهای شیراز
تعداد بالای مکان های گردشگری شیراز از مهمترین نقاط قوتش است. این شهر قرنهاست که خانه اهالی ادب و فرهنگ بوده است و از همین رو، تقریباً هیچ نقطهای از شهر نیست که نشانی از فرهنگ و ادب نداشته نباشد؛ اما برخی از عمارتها و مقبرهها شهرت جهانی دارند و برخی دیگر تنها برای کسانی اهمیت دارد که به صورت تخصصی به فرهنگ یا تاریخ علاقه دارند. این بار در مقبرهها و خانههای تاریخی شیراز قدم میزنیم تا هم با حال و هوای این جاهای دیدنی شیراز آشنا شویم و هم با در دست داشتن اطلاعات بیشتر، مقصدهای سفر آینده را سادهتر انتخاب کنیم.
حافظیه
اصلاً مگر میشود پا به شیراز گذاشت و سری به حافظیه نزد؟ اگر از کسانی که چندین بار به شیراز سفرکردهاند بپرسیم جاهای دیدنی شیراز کجاست احتمالاً پرتکرارترین جوابی که میشنوید، حافظیه است. لازم نیست حتماً علاقهٔ خاصی به ادبیات داشته باشید تا فضای حافظیه شما را به خودش جلب کند. کافی است کمی قدمهایتان را آهسته کنید و به صدای آوازی که در آن میپیچد گوش کنید.
از تاریخچه و معماری این مجموعه، حرفهای زیادی میتوان زد؛ اما از آنجایی که قرار نیست در این مطلب طولانی و با جزئیات از حافظیه بگوییم چند نکته جذاب از آن را باهم بررسی میکنیم. شاید بد نباشد که بدانید آرامگاهی که امروز به عنوان آرامگاه حافظ شیرازی میبینید طراحی یکی از مشهورترین معماران به نام آندره گدار است! یا شاید هم جالبتر این باشد که بدانید گنبد زیبای آن از ابتدا به رنگ سبز نبوده و به دلیل استفاده از مس در طول سالهای طولانی در مجاورت رطوبت هوا به این رنگ درآمده است.
- آدرس حافظیه: حدفاصل چهارراه ادبیات و چهارراه حافظیه، روبهروی ورزشگاه حافظیه
- ساعت کار حافظیه: در نوروز اغلب به صورت 24 ساعته باز است و سایر روزهای سال 8 صبح تا 10 شب
- قیمت بلیت حافظیه: 5 هزار تومان
موقعیت دقیق مقبره حافظ

سعدیه
دیگر مکان گردشگری شیراز که دیدنش را نباید به هیچ وجه از دست داد، سعدیه است که آرامگاه شاعر قرن ششم است این مقبره هم مانند حافظیه صاحب باغ بزرگی است و از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. اما مهمترین بخش آن بنای مقبره است. معماری این بنا تلفیقی از معماری مدرن و سنتی ایران است و از این رو درخور توجه است. این مقبره به غیر از فضای دلانگیز و معماری جذاب آرامگاه، جاهای دیدنی دیگری هم دارد که در میان افراد شهرت دارد، مثلاً آب انبار و حوض ماهیهای آن که پیشنهاد میکنیم حتماً سری به آب بزنید و ترجیحا یکی از سرد نوشهای ویژه کافهاش را در فضای مطبوع، امتحان کنید.
در حوض ماهیهای سعدیه بیشتر از ماهی، سکه پیدا میکنید که به باور بسیاری از افراد سکه انداختن در این حوض باعث برآورده شدن آرزو میشود. گفته میشود که تا همین 50 سال پیش حداقل سه حوض ماهی در شیراز وجود داشت و به گفته برخی حتی پیش از زمان سعدی آب این چاهها که از زیر کوه سعدی و چشمههای آن آبش سرچشمه میگیرد، برای مردم مقدس بوده است.
- آدرس سعدیه: انتهای خیابان بوستان، مجاور باغ دلگشا
- ساعت کار سعدیه: 8 صبح تا 8:30 شب
- قیمت بلیت سعدیه: 5 هزار تومان
موقعیت دقیق آرامگاه سعدی

مقبره خواجوی کرمانی
شهر شیراز به قدری در بحث ادب و فرهنگ شهره خاص و عام بود که نه فقط خانه و آرامگاه ادیبان و شاعران همین شهر بود؛ بلکه گاهی هم میزبان ادیبانی از نقاط دیگر ایران بوده است. خواجوی کرمانی یکی از شاعران قرن هفدهم است که در طول زندگیاش به شهرهای مختلفی سر زده است، یکی از این شهرها هم شیراز بود که دست بر قضا خانه ابدی او شد. امروز آرامگاه خواجوی کرمانی به یکی از جاهای دیدنی شیراز تبدیل شده است. این آرامگاه در دامنه کوه قرار گرفته و فاصله کمی با دروازه قرآن دارد.
- آدرس مقبره خواجوی کرمانی: در دامنه کوه صبوی و در ابتدای جاده شیراز، اصفهان
- ساعت کار خواجوی کرمانی: 8 صبح تا 12 شب
- قیمت بلیت خواجوی کرمانی: 3 هزار تومان
موقعیت دقیق آرامگاه خواجوی کرمانی

بیبی دختران
نام این آرامگاه را احتمالاً با وجود این همه جاذبه شیراز، کمتر شنیده باشید؛ اما دیدن بیبی دختران میتواند برای هر گردشگری جالب باشد. این مقبره در نزدیکی مسجد ایلخانی است و بقعه بیبی خدیجه نوه امام سجاد است و جدا از اهمیتی که این آرامگاه از به لحاظ معنوی و مذهبی دارد، به دلیل سابقه تاریخی و باورهای مردم شیراز هم میتواند جالب باشد. مثلاً بد نیست بدانید که در گذشته برای باور بودند که دختران دم بخت با بستن نخ و پارچه به ضریح، خوشبخت میشوند و در واقع علت نامگذاری بقعه هم همین است.
- آدرس مقبره بی بی دختران: ابتدای بلوار شهید دستغیب، جنب بیت العباس
- ساعت کار بی بی دختران: 5:30 صبح تا 12 شب
- قیمت بلیط بی بی دختران: رایگان
موقعیت دقیق بیبی دختران

باباکوهی
یکی از جاهای دیدنی شیراز که شهرت کمتری در بین گردشگران دارد، آرامگاه باباکوهی است. این آرامگاه در اصل متعلق به علی ابن باکویه است که به بابا کوهی شهرت دارد. او یکی از عرفای مشهوری بوده که برای تحصیل به شیراز آمد و در همین شهر ماندگار شد. بد نیست بدانید که او هم دوره بزرگانی مانند ابوسعید ابوالخیر و خواجه عبدالله انصاری بوده است.
از قسمتهای جذاب باباکوهی تندیس طاووس آن است. این تندیس روی به روی دروازه قرآن نصب شده و به نظر میرسد که در حال خوشآمدگویی به مسافرانی است که به شهر میآیند. به دلیل نزدیکی این مکان های دیدنی شیراز بهتر است دروازه قرآن باباکوهی، مقبره خواجوی کرمانی را در یک زمان ببینید.
- آدرس باباکوهی: در رشته کوه های شمالی شهر شیراز و در سمت چپ دروازه قرآن
- ساعت کار باباکوهی: 24 ساعته
قیمت بلیط باباکوهی: رایگان
مقبره باباکوهی

خانه زینت الملک
یکی از خانههای دیدنی شیراز که در همسایگی نارنجستان قوام، خانه زینت الملک است که قدمتش به دوران قاجار بازمیگردد؛ اما این خانه زیبا فقط یک عمارت تاریخی نیست بلکه به عنوان موزه مادام توسو (موزهای که مجسمه و عروسکهای شخصیتهای تاریخی و مشهور هر شهر یا کشور را در آن میتوانید پیدا کنید.) علت نامگذاری آن هم این بود که این خانه محل زندگی زینتالملک قوامی بود که در آن زمان نه فقط از اشراف، بلکه از خیرین به نام شیراز بوده است. جالب است بدانید که نارنجستان قوام از طریق یک راهروی زیرزمینی به خانه زینت الملوک وصل شده است.
- آدرس خانه زینت الملک: خیابان لطفعلیخان زند، مجاور باغ نارنجستان قوام
- ساعت کار خانه زینت الملک: 8صبح تا 7بعدازظهر
- قیمت بلیط خانه زینت الملک: 3 هزارتومان
موقعیت دقیق خانه زینت الملک

خانه فروغ الملک شیراز
اگر علاقه به دیدن عمارتهای تاریخی دارید، گشتوگذار در شیراز برای شما بسیار لذتبخش خواهد بود. به دلیل اهمیت ویژه این شهر در تاریخ، عمارتهای مختلفی از دوران مختلف تاریخی در آن پیدا میشود. خانه فروغ الملک شیرازی مربوط به دوران قاجار است و از آن دست جاذبههایی است که یک بعدازظهر پس از گشتوگذار در بافت تاریخی، سری به آن بزنید. خانه فروغ الملک هرچند شاید کوچکتر از عمارتهای دیگری باشد که باغچههایشان دیدنی است؛ اما دو حیاط کوچک و زیبا در وسط خانه دیده میشود که بهترین جا برای وقت گذراندن است. از طرف دیگر، باید بدانید که این خانه هم قرار نیست تنها کاربری مسکونی داشته باشد؛ بلکه امروز به عنوان خانه هنر مشکین فام شناخته میشود که در آن میتوانید آثار هنری خانواده مشکین فام و همینطور آثار دیگری از هنرمندان معاصر را در آن پیدا کنید.
- آدرس خانه فروغ الملک: بلوار آیت الله دستغیب، محله سنگ سیاه، پشت امامزاده بی بی دختران
- ساعت کار خانه فروغ الملک: 8صبح تا 7بعدازظهر
- قیمت بلیط خانه فروغ الملک: 3 هزارتومان
عمارت شاپوری
عمارت شاپوری یکی از دیدنیترین عمارتها و یکی از مکان های دیدنی شیراز است که البته سابقه تاریخی چندانی ندارد. این عمارت زیبا مربوط به دوران پهلوی است و مانند سایر عمارتهای ارزشمند شیراز، توسط یکی از خاندانهای قدرتمند شهر ساخته شده است. این عمارت دو طبقه از سبک و سیاق معماری زمان قاجار پیروی میکند و کمابیش ظاهری متفاوت نسبت به دیگر ساختمانهای مشهور شیراز دارد. عمارت شاپوری امروز بیشتر به عنوان رستوران و کافیشاپ استفاده میشود و شما میتوانید از چای خوردن در حیاط زیبای عمارت و تماشای این بنای جذاب لذت ببرید.
- آدرس عمارت شاپوری: در خیابان کریمخان زند، خیابان انوری، تقاطع اهلی
- ساعت کار عمارت شاپوری: 9 صبح تا 12 شب
- قیمت بلیط عمارت شاپوری: 3 هزارتومان
موقعیت دقیق عمارت شاپوری

دیدنی های تاریخی و فرهنگی شیراز
اگر تا این بخش از مطلب همراه ما بوده باشید، میدانید که باهم در میان باغها و عمارتها قدم زدیم، به مقبره بزرگان سری زدیم و اماکن مذهبی را شناختیم؛ اما با وجود تعداد زیاد جاذبهها، اینها همه شیراز نیست! برای دیدن جاهای دیدنی شیراز باید کمی صبور بود. بیدلیل نیست که این شهر را به نام شهر ادب و فرهنگ میشناسند. وجببهوجب شیراز پر از دیدنیهای تاریخی و فرهنگی است. ما هم در ادامه به سراغ دیگر دیدنی های شیراز میرویم، جاذبههایی از جنس تاریخ و فرهنگ.
دروازه قرآن
شیراز در گذشته 6 دروازه داشته است که امروز تنها یکی از آنها باقی مانده است. احتمالاً شما هم حداقل یک بار نام دروازه قرآن را شنیدهاید؛ اما آیا میدانید چرا به آن دروازه قرآن میگویند؟ این جاذبه شیراز در زمان عضدالدوله دیلمی ساخته شد و علت شهرتش به دروازه قرآن، وجود قرآنی بود که در بالای دروازه به منظور حفظ مسافران از بلایا روی آن گذاشته شده بود. هرچند که این بنا یکبار در سال 1315 با دینامیت نابود شد؛ اما به همت یکی از بازرگانان شهر، دوباره ساخته شد. امروز دروازه قرآن یکی از المانهای شهری شیراز به حساب میآید.
- آدرس دروازه قرآن: بلوار امام رضا (ع)، بین نعمت الله صادقی و میدان قرآن
- ساعت کار دروازه قرآن: 24 ساعته
- قیمت بلیط دروازه قرآن: رایگان
موقعیت دقیق دروازه قرآن

گهواره دید شیراز
اکثر جاهای دیدنی شیراز در شهر و با دسترسی سادهای قرار گرفتهاند؛ اما این بار قرار است از جاذبههای سختتری بگوییم، جاذبههایی که بهاندازه تخت جمشید و نقش رستم از شهر دور نیستند؛ اما برای دسترسی به آنها باید کمی به خودتان زحمت بدهید. گهواره دید، بنایی از دوره دیلمیان در قله شرقی دروازه قرآن است. این چهارطاقی که در بسیاری از نقاط ایران نمونههایش پیدا شده است، اغلب برای نگهبانی و پیامرسانی از آن استفاده میشده است.
- آدرس گهواره دید: ورودی شمالی شهر شیراز، روبروی دروازه قرآن
- ساعت کار گهواره دید: 24 ساعته
- قیمت بلیط گهواره دید: رایگان
موقعیت دقیق گهواره دید

بازار وکیل
یکی از مهمترین جاهای دیدنی هر شهری، بازار آن شهر است. بازار وکیل شیراز هم از این قاعده مستثنی نیست و سالهای سال است که این بازار به عنوان نبض تپنده شیراز شناخته میشود. بازار وکیل برای گردش بزرگ است و ممکن است گردش در آن ساعتها طول بکشد؛ اما اگر دوست دارید کارگاههای صنایع دستی و سوغات شیراز را ببینید یا اینکه در یکی از سراهای سنتی برای دقایقی استراحت کنید و فالوده یا عرقیات سنتی بخورید، به شما پیشنهاد میکنیم حتماً سری به سرای مشیر در بازار وکیل بزنید.
- آدرس بازار وکیل: ورودی شمالی شهر شیراز، روبروی دروازه قرآن
- ساعت کار بازار وکیل: 8 صبح تا 9شب
- قیمت بلیط بازار وکیل: رایگان
موقعیت دقیق بازار وکیل

حمام وکیل
از آنجایی که سالهای حکومت کریمخان زند، شیراز به مهمترین شهر ایران بدل شده بود، نباید تعجب کنیم که بیشتر آثار مهم تاریخی شهر اثری از این شاه دارند. مجموعه وکیل تشکیل دهنده یکی از مهمترین مکان های گردشگری شیراز است، مانند اکثر بازارهای تاریخی شهرها در کنار مسجد و بازار یک حمام نیز تأسیس شده است. شاید جالب باشد که بدانید این حمام تاریخی تا زمان محمدرضا پهلوی، استفاده میشد. امروزه در این حمام میتوانید بخشهایی از آداب و رسوم مردم شیراز را در قالب مجسمههایی که در بخشهای مختلف قرار دادهاند، مشاهده کنید.
- آدرس حمام وکیل: میدان شهدا، خیابان کریمخان زند
- ساعت کار حمام وکیل: نیمه اول سال 8:30 صبح تا 8 شب و نیمه دوم سال 8:30 صبح تا 5 عصر
- قیمت بلیط حمام وکیل: 4 هزار تومان
موقعیت دقیق حمام وکیل

آب انبار وکیل
یکی دیگر از سازههایی که در زمان زندیه برای رفاه بیشتر اهالی شیراز ساخته شد. آب انبار وکیل است. این آب انبار جزوی از مجموعه وکیل شیراز محسوب میشود. هرچند دیگر کاربری اصلی خود را از دست داده است و به عنوان آبانبار استفاده نمیشود؛ اما حالا عنوان دیگری را به دوش میکشد، عمیقترین موزه ایران! حالا این آبانبار خشک شده جای خودش را به موزه آب داده است.
با توجه به اینکه بخش بزرگی از ایران در اقلیمهای خشک قرار گرفته است، در کشور همیشه نگهداری آب به خصوص برای فصلهای گرمتر سال، از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. در شیراز هم در طول تاریخ حداقل 4 آب انبار وجود داشته است از جمله آبانبار وکیل، حافظیه، وکیل، دیوانخانه و هفتتن.
- آدرس آبانبار وکیل: خیابان لطفعلی خان زند،خیابان طالقانی
- ساعت کار آب انبار وکیل: 8 صبح تا 8 شب
- قیمت بلیط آب انبار وکیل: 4 هزار تومان
موقعیت دقیق آب انبار وکیل

ارگ کریمخانی
اگر میخواهید فالوده شیرازی امتحان کنید، بهترین جا برای خوردن یک فالوده اصیل شیرازی محدوده ارگ کریمخانی است. البته که ارگ به تنهایی یک جاذبه دیدنی برای علاقهمندان به تاریخ است و نباید از خیر آن گذشت. ارگ کریمخانی یا همان زندان کریمخانی در دورههای مختلف تاریخی کاربریهای گوناگونی داشته است، زمانی محل زندگی کریم خان زند و زمانی دارالحکومه و حتی در دورهای زندان شهربانی بوده است. این بنا وسعت بسیاری دارد و شما میتوانید تزئینات گوناگونی را داخل آن ببینید هرچند که با وجود خصومتی که قاجار با زندیه داشتند، تغییرات زیادی در ارگ ایجاد کردهاند؛ اما همچنان این بنا و محوطه اش دیدنی و زیباست.
- آدرس ارگ کریمخانی: ابتدای خیابان کریم خان زند، نبش میدان شهرداری
- ساعت کاری ارگ کریمخانی: 8:30 صبح تا 9 شب
- قیمت بلیط ارگ کریمخانی: 5 هزارتومان
موقعیت دقیق ارگ کریمخانی

جاهای دیدنی کمتر شناخته شده شیراز
برای گردش در شیراز، همیشه گزینههای مختلفی رو میز است. البته که بیشتر این گزینه در حوزه تاریخ و فرهنگ هستند؛ اما جاهای دیدنی شیراز تنها به هنر و فرهنگ مختص نمیشود. شما فرصتهای مختلفی را در این شهر برای لذت بردن از جاذبهها خواهید یافت از جاهایی برای قدم زدن و عکاسی گرفته تا جاذبههای طبیعی و انواع تفریحات و صد البته امکان استفاده از بهترین رستوران های شیراز که قرار نیست امروز به آن بپردازیم. در ادامه از بعضی از جاهای دیدنی شیراز میگوییم که شاید کمتر به نظرتان بیاید، اما قطعاً ارزش دیدن دارند.
لیست بهترین رستورانهای شیراز
قصرالدشت
قرار نیست همه شیرازگردی شما از تاریخ پر شود، بد نیست در این میان زمانی را هم برای قدم زدن در حاشیه باغ های قصرالدشت بگذارید و به پیاده راه قصرالدشت بروید. این بخش از شهر قطعا شما را بیش از همیشه به شیراز علاقهمند خواهد کرد. این پیادهراه مسیری سنگفرش شده است که در میان باغ های منطقه قصرالدشت ساخته شده. شما علاوه بر قدم زدن در این پیاده راه زیبا، میتوانید به سراغ دکههای فروش خوراکی و غذاهای خیابانی شیراز بروید که در ابتدای آن به فروش مشغولند. اگر میخواهید به عنوان یک شیرازگرد حرفهای از مکان های گردشگری شیراز بازدید کنید، یک پیشنهاد خوب به شما میتواند به این شکل باشد: سر زدن به یکی از باغ های مشهور، بازدید از یک یا دو بنای تاریخی و به عنوان حسن ختام قدم زدن در پیاده راه قصرالدشت.
- آدرس قصرالدشت: باغ های قصرالدشت
- ساعت کاری قصرالدشت: 24 ساعته
- قیمت بلیط قصرالدشت: رایگان
موقعیت دقیق قصرالدشت

موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی
اگر به همراه کودک یا نوجوانی به شیراز رفتهاید، موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی قطعاً برایش جذاب خواهد بود. شاید وقتی به نام این موزه میرسید تصور کنید یک جای جدید برای دیدن است؛ اما بد نیست بدانید که این موزه یکی از موزههای قدیمی شهر شیراز محسوب میشود و در سال 53 افتتاح شده است.
موزه تاریخ طبیعی بخشهای گوناگونی دارد ازجمله جانورشناسی، حشرهشناسی، گیاهشناسی زمینشناسی و البته مردمشناسی. شما میتوانید در این جای دیدنی شیراز، موضوعات جالبی برای کشفکردن پیدا کنید و دانش خودتان را از جهان بالاتر ببرید، موزه علم و تکنولوژی هم یک بخش مستقل از موزه تاریخ طبیعی است که پیشرفتهای تکنولوژی تلاش بشر برای رشد علم پرداخته است.
- آدرس موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی: بلوار مدرس، خیابان آزادگان
- ساعت کاری موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی: 8 صبح تا 4 بعدازظهر
- قیمت بلیط موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی: 6 هزارتومان
موقعیت دقیق موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی

موزه هفت تنان
آخرین موردی که به لیست مکان های دیدنی شهر شیراز باید اضافه کرد، موزه هفت تنان است. این موزه در گذشته کاربری خانقاه داشته است؛ اما امروز به عنوان موزه سنگ استفاده می شود. شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که چرا این جای دیدنی شیراز، هفت تنان نامیده میشود؟ علت آن وجود هفت قبر در محوطه است که به هفت عارف بزرگ تعلق دارد. به غیر از این قبور در موزه سنگ شیراز، سنگ نبشتهها، کتیبهها و سنگهای تاریخی مربوط به دوران هخامنشیان، ساسانیان و حتی زندیه و قاجار هم یافت میشود.
- آدرس موزه هفت تنان: انتهای بلوار هفت تنان، قسمت شمال آرامگاه حافظیه، روبهروی چهل مقام
- ساعت کاری موزه هفت تنان 8 صبح تا 5:30 بعدازظهر
- قیمت بلیط موزه هفت تنان: 4 هزارتومان
موقعیت دقیق موزه هفت تنان

سخن آخر
شیراز نه فقط برای ایرانیها، بلکه برای همه افرادی که به فرهنگ ایرانی علاقه دارند یا درباره آن کنجکاو هستند، جذاب و پر از شگفتی است. همانطور که بالاتر گفتیم، بهتر است برای گشتوگذار در این شهر، زمان کافی در نظر بگیرید چرا که تعداد جاهای دیدنی شیراز و همینطور فعالیتهای جذابی که میتوانید در شهر داشته باشید ،کم نیست. اما به هر دلیل اگر نمیتوانید یک دل سیر در میان باغها و عمارتهای این شهر بگردید، بهتر است به جای با عجله دیدن تعداد زیادی جاذبه به سراغ یک برنامه متنوع و کم تعداد بروید. درواقع اگر شما اهل گردشگری کم شتاب باشید مطمئناً شیراز به یکی از بهشتهای شما تبدیل خواهد شد.
پیشنهاد ما به شما این است که در برنامه هر روزتان یک باغ، عمارت یا مقبره و صدالبته امتحان کردن یک مورد از کافهها یا رستورانهای شیراز را قرار دهید. هر چند که برنامه هر شخص در سفر میتواند متفاوت از دیگری باشد. سلیقه شما در گردش در شیراز چگونه است؟ کدام مکان های دیدنی شیراز برای شما اولویت است؟
تألیف: تیم نویسندگان لستسکند